Park Toorenvliedt

Gepubliceerd op 12 juli 2018 22:40

Middelburg - In het park Toorenvliedt liggende aan de Koudekerseweg staan een aantal bunkers. Een park met een rijke geschiedenis. Waaronder dat dit park deel uitmaakte van een hoofdkwartier van de Duitse bezetter.

Op de foto’s hoe het er inmiddels uitziet met Hoofdkwartier Park Toorenvliedt ruim 70 jaar na WO2. In het park staan her en der een flink aantal bunkers. Met dit grote hoofdkwartier is het ‘t meest intact gebleven divisiehoofdkwartier van de circa 35 divisiehoofdkwartieren die langs de gehele Europese Westkust lagen.

In 1944 zijn vanuit het hoofdkwartier grote groepen Duitse soldaten aangevoerd. Het was dan ook een belangrijk strategisch punt van de Atlantikwall. De groep bunkers bestond uit drie bomvrije commandobunkers, een communicatie bunker en drie woonbunkers. Het kasteel Ter Hooge wat een eindje uit het park ligt deed dienst als officiersmess en woning van de divisiecommandant. Vanuit dit kasteel werd berichtverkeer op Walcheren en elders verstuurd. Dit verkeer was grotendeels gecodeerd door de beroemde Enigma versleuteling. Ter Hooge maakt dan ook deel uit van het geheel.

Kortom het Toorenvliedtpark is een mooi park geworden en de bunkers zijn goed zichtbaar gebleven. Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen. Als je bij de hoofdingang aankomt zie je op het pad de historie langs een denkbeeldige tijdlijn, het monument en alle informatie van deze bunkers en bijgebouwen.

 

Dit artikel is gemaakt door Jelte Poppe


«   »