Communicatie bunker bos Westhove

Gepubliceerd op 26 juli 2018 23:30

Oostkapelle-   We gaan gewoon verder met onze ontdekkingsreis op walcheren wat betreft de Tweede Wereld Oorlog. Dit korte verhaal gaat over wat waarschijnlijk een communicatie station zou zijn geweest in de Manteling van Oost-Kapelle vlakbij Kasteel Westhove.

 

.We zijn wezen kijken bij de restanten waar ook duidelijk te zien is dat rond de resten van het gebombardeerde bunkertje, vier fundamenten liggen waar ooit een radiotoren op heeft moeten gestaan.

Het bunkertje stond in verbinding met het Hoofdkwartier Toorenvliedt. Wat we eerder hebben laten zien op W02opWalcheren. Van daaruit werden opdrachten en berichten gestuurd naar de kustbatterijen van de Atlantikwall op Walcheren.

Er liepen telefoonlijnen via kleine kabel-bunkers. Enkele zijn bewaard gebleven en staan nog her en der op Walcheren. Vlakbij de bunker in de Manteling zijn dan ook nog een aantal bomen te zien waar de geleiders nog precies op hun plek zitten waar ze ruim 70 jaar geleden zijn aangebracht.

Kasteel Westhove was in de tijd van Oorlog onderdeel van een munitiedepot en heeft dan ook veel te lijden gehad van bombardementen. De munitie die er opgeslagen lag was bedoeld voor de kustbatterijen, deze werd per spoor van depot naar plaats van bestemming gebracht.

Dit spoor werd voor allerlei doeleinden gebruikt voor zowel de bouw van bunkers en de bevoorrading ervan. Volgens de informatie die bekend is zou er in het bos nog een stuk spoorlijn moeten liggen maar zijn we dat nog niet tegengekomen. Helaas zijn ook in deze omgeving veel bunkers gesloopt. Kortom het gebied is prachtig ga er eens kijken en geniet van onze Walcherse natuur.

 

Dit artikel is gemaakt door Jelte Poppe


«   »