Mijndepot in Veere

Gepubliceerd op 21 augustus 2018 22:38

Veere- In Veere is er een munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog gevestigd. In dit gebouw werd er onder andere mijnen opgeslagen. Dit gebouw bestaat uit twee lagen.

 

Het gebouw bestaat uit een grote hal met twee verdiepingen, onder de hal is nog een grote ruimte aanwezig. In het weiland achter het magazijn liggen nog twee kleine bunkertjes die officieel bij het complex horen.

De betonnen aanlegsteiger heeft een typische 'E constructie' en is het enige soort nog in Nederland. 

Op 10 mei 1940 waren er vier operationele en twee niet operationele watervliegtuigen Fokker C-XIV-w gestationeerd. 
Op 12 mei werd Veere aangevallen door enkele He-111 bommenwerpers. Eén watervliegtuig werd volledig vernield, een ander raakte zwaar beschadigd. In de avond vond er voor de tweede maal een tragisch eigen vuur incident plaats. Een patrouille keerde terug naar de basis maar werd beschoten. Hierbij zijn toen 3 mensen om het leven gekomen.

De Duitsers gebruikten Veere eveneens als steunpunt, niet als hoofdbasis. Er werden soms toestellen waargenomen van de Seenotdienst (zeereddingsdienst).

Alle resterende Fokker C-XIV-w  zouden daar tijdens de strijd of als gevolg van vernieling door eigen mensen verloren zijn gegaan.

Na nog enkele aanvallen van Duitse vliegtuigen op de basis was de capitulatie van Walcheren in de vroege avond een feit.

 

Dit bericht is gemaakt door Jelte Poppe en Peter Martijn Heite Bauwens


«   »