Stutzpunkt Scharnhorst

Gepubliceerd op 24 november 2018 13:31

Lewedorp - Aan de Zeedijk van Jakobpolder staan 3 bunkers gevestigd. Deze deden dienst als onderkomen voor manschappen en flakgeschut.

Waar komt de naam Scharnhorst vandaan?

Het hele gebied rond de Sloedam werd door de Duitsers als "Stützpunkt Scharnhorst" aangeduid, genoemd naar G.J.D. von Scharnhorst. Gerhard Johann David von Scharnhorst was in vroegere tijden een belangrijk Pruisisch militair. Hij werd op 12 november 1755 in Hannover geboren. Binnen het pruisische leger heeft hij belangrijke hervormingen toegepast, o.a. door de instelling van de 'Landwehr'. Hij voerde tevens de algemene dienstplicht in en zorgde er voor dat officieren niet meer perse van Adel moesten zijn. Twee Duitse oorlogsschepen kregen eveneens de naam "Scharnhorst".

De Sloedam was moeilijk in te nemen. De dam was een kale dijk van meer dan een kilometer lengte. In die tijd bevonden zich aan weerskanten van de dijk slechts schorren en slikken. De Duitsers zaten op Walcheren verschanst in betonnen bunkers en hadden langs de spoordijk tanks en antitankgeschut ingegraven. Op 31 oktober startte de "Black Watch of Canada" de aanval en de soldaten rukten op onder zwaar Duits vuur. Tot op 70 meter voor de kust van Walcheren geraakten ze, toen stokte de opmars en moesten de mannen terug. 's Avonds deed een ander bataljon, de "Calgary Highlanders", een poging. Ook tevergeefs. De volgende morgen probeerden de Canadezen het opnieuw, nu met ondersteuning van artillerie. Dit keer lukte het wel en wisten ze voet op Walcheren te krijgen, maar een nachtelijke tegenaanval van Duitse zijde joeg ze weer terug.

Uiteindelijk wist het laatste Canadese bataljon tot Walcheren door te dringen en daar een bescheiden bruggehoofd te vormen. Daarna nam de Britse 157ste brigade de aanval over en moest op 2 november al een Duitse tegenaanval afslaan. Maar hulp uit onverwachte bron diende zich aan: de verzetsman Kloosterman uit Nisse wist een manier om de Sloe ten zuiden van de Sloedam over te steken. Nadat verkenningen waren uitgevoerd en mijnen geruimd, werd in de nacht van 2 op 3 november, met stormboten en wadend door het lage water, een oversteek gemaakt. Op deze manier wist de 156ste brigade de Bijleveldpolder te bereiken en de Duitsers daar volkomen te verrassen. Op 4 november maakten deze troepen contact met de 157ste brigade in het bruggehoofd bij de Sloedam en was het ergste leed geleden. 's Avonds was er een bruggehoofd gevormd van vier bij twee kilometer en kon de opmars naar Middelburg beginnen.

 

(Dit item plaatsen we omdat dit bij de verdediging van Walcheren behoort.)

 

 


«